«Είναι ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές μας» – Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

27 Μαΐου, 2022 12:53

«Είναι ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές μας» – Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι η εμβληματική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον – τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του UNEP και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 θα διεξαχθεί με θέμα «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών μας – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής. «Μόνο μία Γη» ήταν το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972. 50 χρόνια μετά, το σύνθημα ισχύει – αυτός ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι, του οποίου τους πεπερασμένους πόρους η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει.

Ο Δήμος Βισαλτίας με σύνθημα «Είναι ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές μας», διοργανώνει και σας προσκαλεί να συμμετέχετε, σε μία σειρά δράσεων αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Την διοργάνωση των δράσεων ανέλαβε το ΔΗΚΚΠΠΠΑ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθημερινότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου και την Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, θέτοντας τις βάσεις για την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες για μία πιο πράσινη και όμορφη Βισαλτία όπου όλοι μπορούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει τα εξής:

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

  • Ώρα: 11:00π.μ. Κεντρική Πλατεία Νιγρίτας

«Κάθε καπάκι, ένα χαμόγελο». Συλλέγω πλαστικά καπάκια, προστατεύω το περιβάλλον και προσφέρω στους συμπολίτες μου. Σε μία ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή που τοποθετήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Νιγρίτας, οι πολίτες μπορούν να ρίχνουν τα πλαστικά καπάκια που συλλέγουν συμβάλλοντας στο να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας.

  • Ώρα: 18:30μ.μ. Άγιος Μανδήλιος Τερπνής

«ΚαθαρίΖΩ τον τόπο μου». Ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.  Εθελοντική δράση καθαρισμού δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής, ο Σύλλογος Γυναικών, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα, ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης και σύλλογοι από όλο τον Δήμο, με την υποστήριξη της Κοινότητας Τερπνής, δίνουν ραντεβού στον Άγιο Μανδήλιο και συμμετέχουν στην εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

  • Ώρα 09:00π.μ. Πατρίκι

«Μόνο μία Γη». Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022 με σύνθημα «Μόνο μία Γη» και την συμπλήρωση 50 χρόνων από την Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972, θα πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση στο Πατρίκι σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα.

  • Ώρα 10:30π.μ. Ίβηρα (παρκάκι έναντι Ι.Ν. Αγίου Νικολάου)

«Ένα δέντρο για κάθε παιδί». Δενδροφύτευση με τους γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν από το 2020 έως και το 2022, στην Κοινότητα Ιβήρων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υλοποιείται η δράση «Ένα δέντρο για κάθε παιδί». Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, ο Δήμος αναλαμβάνει να φυτεύει ένα νέο δέντρο για κάθε νέα γέννηση που θα δηλώνεται στα μητρώα του Δήμου. Τα νεοφυτεμένα δέντρα θα υιοθετούνται από την οικογένεια  του παιδιού αρχικά και μετέπειτα από το ίδιο το παιδί. Στόχος της δράσης είναι ο κάθε γονιός να γιορτάζει τον ερχομό του παιδιού του με μία πράξη που συμβολίζει μια νέα αρχή, οι νεαροί δημότες να αποκτήσουν “γερές ρίζες” στον τόπο τους και να ευαισθητοποιηθούν προς την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς οι δενδροφυτεύσεις βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας.

Σεβόμαστε τον τόπο μας ! Αγαπάμε το περιβάλλον!