Αθ. Μασλαρινός – Δήμαρχος Βισαλτίας: «Στόχος μας να θωρακίσουμε με σύγχρονες υποδομές τον Δήμο Βισαλτίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.606.000€»

15 Σεπτεμβρίου, 2023 18:57

Αθ. Μασλαρινός – Δήμαρχος Βισαλτίας: «Στόχος μας να θωρακίσουμε με σύγχρονες υποδομές τον Δήμο Βισαλτίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.606.000€»

Άρθρο του Δημάρχου Βισαλτίας Αθανάσιου Μασλαρινού για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Δήμος Βισαλτίας είναι ο δεύτερος δήμος στην ηπειρωτική Ελλάδα που αναμένεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στο μέλλον. Ως Δημοτική Αρχή, η ανησυχητική αυτή πρόβλεψη μάς κινητοποίησε άμεσα και αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων του Δήμου, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Βασικές προτεραιότητές μας: πρώτον να διασφαλίσουμε ότι όλα τα νοικοκυριά του Δήμου μας ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό θα έχουν άφθονο και καθαρό πόσιμο νερό και δεύτερον αποτελεσματική και επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντα με συνέπεια στις προγραμματικές δεσμεύσεις μας, εκπονήσαμε σχετικές μελέτες και αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος μας να θωρακίσουμε με σύγχρονες υποδομές τον Δήμο Βισαλτίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Συνολικά έως σήμερα, έχουμε επενδύσει στην κατασκευή, αναβάθμιση και συντήρηση υποδομών με σκοπό την αποτελεσματική ύδρευση και αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 19.606.000 €.

Ειδικότερα επενδύσαμε:

  • στον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στις ενότητες Τραγίλου και Αχινού, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 5.000.000€,
  • σε έργα αποχέτευσης, ύδρευσης και βιολογικού καθαρισμού στη Νιγρίτα και στη Τερπνή, το έργο είναι υπό κατασκευή, προϋπολογισμός 10.417.000€,
  • στον εκσυγχρονισμό και στην αποκατάσταση τομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον Δήμο, το έργο είναι υπό κατασκευή, προϋπολογισμός 3.718.000€,
  • στην αποκατάσταση προβλημάτων υδροδότησης σε Νιγρίτα, Σιτοχώρι, Χουμνικό, Μαυροθάλασσα, Ευκαρπία, Τράγιλο και Καστανοχώρι, 250.000€,
  • στη σύνδεση της γεώτρησης «Κοσίγελο 2» με τον υδατόπυργο της Τερπνής (συνολικού μήκους 1.800 μ.) 6.000€,
  • στην αποκατάσταση τμήματος αποχετευτικού δικτύου στις κοινότητες Λευκοτόπου, Δημητριτσίου, Σιτοχωρίου, Φλαμπούρου, Τραγίλου, Μαυροθάλασσας 150.000€,
  • στην επέκταση του αρδευτικού δικτύου και στη δημιουργία νέων υδροληψιών σε Νιγρίτα, Τράγιλο, Λευκότοπο, Αμπέλους, Μαυροθάλασσα και Τριανταφυλλιά 35.000€,
  • στην αντικατάσταση αγωγού αμιάντου στις κοινότητες Βέργης, Φλαμπούρου και Αμπέλων 30.000€,
  • στον καθαρισμό των υδραγωγείων και των υδροληψιών σε όλο τον Δήμο.

Επιπλέον, έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για εγκατάσταση έξυπνων υδρόμετρων με εξελιγμένο σύστημα τηλελέγχου για όλο τον Δήμο Βισαλτίας, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000€.

Σημειώνω ότι ορισμένα από τα έργα που ανέφερα παραπάνω έχουν ήδη υλοποιηθεί, ορισμένα έχουν δρομολογηθεί και κάποια βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό όμως, έργο έχουμε να παρουσιάσουμε και σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Με δική μας πρωτοβουλία συστάθηκε για πρώτη φορά τμήμα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Βισαλτίας, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, με τη στήριξη και την ενεργό συμμετοχή των Κυνηγητικών Συλλόγων Νιγρίτας και Μαυροθάλασσας και του Ορειβατικού Συλλόγου Νιγρίτας.

Επιπλέον, υλοποιήσαμε μία σειρά έργων με σκοπό την πρόληψη και την πυροπροστασία του Δήμου, όπως: καθαρισμός όλων των επικίνδυνων ρεμάτων και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, μελέτες και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου, αποκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και υδροστομίων σε όλο τον Δήμο, συντήρηση και επισκευή πυροφυλακίων στο Λαγκάδι και στα Ίβηρα.

Επίσης, σε αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νιγρίτας πραγματοποιούμε σε ετήσια βάση δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα μέτρα αντιπυρικής περιόδου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και να κάνω ειδική μνεία στους πολίτες και στους συλλόγους των εθελοντών του Δήμου μας, οι οποίοι στηρίζουν σταθερά τα προγράμματα αναδάσωσης και ανακύκλωσης του Δήμου Βισαλτίας μέσω των δράσεων «Φυτεύουμε ένα δέντρο για κάθε παιδί» και «Ένα καπάκι για ένα χαμόγελο».

Με συνέπεια, σταθερότητα και συστηματική δουλειά, συνεχίζουμε το έργο μας. Προστατεύουμε το περιβάλλον. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη και τα χωριά μας. Με σεβασμό στον τόπο μας και τους ανθρώπους μας.