Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην Τριανταφυλλιά- Κοινή εκδήλωση των ποντιακών κοινοτήτων του δήμου Βισαλτίας

19 Μαΐου, 2022 14:42

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην Τριανταφυλλιά- Κοινή εκδήλωση των ποντιακών κοινοτήτων του δήμου Βισαλτίας

Συγκινητική ήταν η εκδήλωση «Φλόγα της Μνήμης», που διοργάνωσε ο δήμος Βισαλτίας, ως μέλος του «Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ημάς Ανατολής», με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου ημέρα μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου,  συμμετείχαν η Κοινότητα Τριανταφυλλιάς. ο Σύλλογο Γυναικών Τριανταφυλλιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, οι ποντιακές κοινότητες Λευκοτόπου και Θερμών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερμών.

Στο χώρο του Δημοτικού συμβουλίου συγκεντρώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντας και  κρατώντας αναμμένα φαναράκια στα χέρια ξεκίνησε πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, στην Κεντρική Πλατεία της Τριανταφυλλιάς, όπου και εναπόθεσαν την φλόγα της μνήμης. 

Ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός, άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας πως: «Ο Δήμος Βισαλτίας από την πρώτη στιγμή που η ΚΕΔΕ σκέφτηκε την δημιουργία αυτού του Δικτύου δήλωσε την συμμετοχή του. Μάλιστα όχι μόνο συμμετείχε ενεργά αλλά κατάφερε να μετονομαστεί το Δίκτυο από «Δίκτυο πόλεων με ποντιακές κοινότητες, σε Δίκτυο πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθη΄ημάς Ανατολής». Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα λύπης και στεναχώρια για όλους μας, αλλά και μια μέρα χαράς διότι η ζωή συνεχίστηκε με όλους αυτούς του έλληνες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτόν τον τόπο και άφησαν πίσω απογόνους όλους εσάς και όλους εμάς. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ιστορία είναι αυτή που μας οδηγά, αυτή που θα μας δείξει και το αύριο.»

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Καριπίδης, ο Βουλευτής της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Μπούμπας.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των ελλήνων του πόντου και ήχησε η ποντιακή λύρα στα χέρια του Δημήτρη Μωυσίδη.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Σύλλογος γυναικών Τριανταφυλλιάς πρόσφερε κέρασμα στους παραβρισκόμενους.

Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αδαμούδης, Θοδωρής Βαδικόλιας, Νίκος Πασχαλίδης, Αργύρης Χατζημάρκος, Λεωνίδας Ψαρράς, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Θωμάς Μπακαλούδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημήτρης Παπαθανασίου,  οι πρόεδροι Τριανταφυλλιάς, Λευκοτόπου και Θερμών. Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, Βάνα Πλιάκου και Αλέξανδρος Τζιάγκαλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.