Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Ενημέρωση Αγροτών

Οδηγίες για την καλλιέργεια βαμβακιού εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εν όψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου βαμβακιού φέτος.

Σε δελτίο τύπου της ΠΕ Σερρών γίνεται αναφορά για την κατεργασία του εδάφους, τη λίπανση, τη σπορά, τη φυτοπροστασία, το σταμάτημα της υπερβολικής ανάπτυξης και τα ποτίσματα.

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στην δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.).

Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατεργασίας μεγαλύτερο από 50 – 60 εκατοστά), κάθε 4-5 χρόνια. Σε χρονιές που το φθινόπωρο δεν έχει πολλές βροχές και τα χωράφια είναι στεγνά μετά την συγκομιδή, δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την πολύ σημαντική επέμβαση.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Οι παραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά της και να φροντίζουν να κάνουν αυτή την «ακτινογραφία» των χωραφιών τους.

Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2-1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

Από την ποσότητα αυτή:

Το μικρότερο μέρος της εφαρμόζεται στη σπορά (κατά προτίμηση γραμμικά). Η υπόλοιπη, μεγαλύτερη ποσότητα, πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων της καλλιέργειας - από τις αρχές Αυγούστου και μετά, όταν το βαμβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Την επιφανειακή αζωτούχο λίπανση πρέπει να την αποφεύγουμε στο βαμβάκι, για την αποφυγή ανεπιθύμητης βλαστικής ανάπτυξης. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (υποβοήθηση του ξεκινήματος κακοφυτρωμένων φυτών, η σε πολύ φτωχά χωράφια), πρέπει να εφαρμόζεται.

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ, ότι η υπερβολική μείωση ή και παράλειψη της λίπανσης, στην οποία έχουν παρασυρθεί πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, είναι μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού χάνουν πολλαπλάσια από την μείωση της παραγωγής, απ’ όσα «κερδίζουν» με την μείωση της λιπαντικής δαπάνης.Είναι κρίμα να κοπιάζουν και να κάνουν τόσα έξοδα όλο το καλοκαίρι (σπορά, σπόροι, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, αποφυλλωτικά, σκαλίσματα, ποτίσματα) και να κάνουν «οικονομία» στην «τροφή», που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για καλές αποδόσεις.                

Από την στιγμή που καλλιεργούμε βαμβάκι, είναι απαραίτητο και συμφέρον να κάνουμε τη σωστή, επαρκή λίπανση.

Από το Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνεται ότι:

Την προσεχή Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 καθώς και την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 και από ώρα 9:00 έως 14:00, η υπάλληλος της υπηρεσίας μας, Βασιλική Καλπακίδου, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση των τίτλων του κυρωθέντος αναδασμού του αγροκτήματος Νιγρίτας, θα βρίσκεται στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Βισαλτίας προκειμένου να επιδώσει στους δικαιούχους (ή στους εκπροσώπους τους) τους εκδοθέντες τίτλους και να επιλύσει θέματα που αφορούν στους τίτλους που δεν έχουν εκδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων.

Παρακαλούνται οι κτηματίες των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Αβραμίδης – Δράκου και από Κραμποβίτης – Μώκου να προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα κατά τις παραπάνω ώρες και ημέρες.

Τονίζεται ότι μία φορά την εβδομάδα η κα. Β.Καλπακίδου θα βρίσκεται στο Δημοτικό Κατάστημα για την επίδοση τίτλων και την επίλυση προβλημάτων.

Πατήστε εδώ για να δείτε την κατάσταση 3 με τίτλους που έχουν εκδοθεί.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών δημοσίευσε τις παρακάτω διακηρύξεις δημοπρασιών, που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου 2015 στα γραφεία της παραπάνω υπηρεσίας και αφορά δημόσιες εκτάσεις των παρακάτω αγροκτημάτων:

  • Αγρόκτημα Πατρικίου – αρ. 291 και 292 (1.989 τ.μ. και 13.375 τ.μ.) Α’1972
  • Αγρόκτημα Ιβήρων – αρ. 410γ (5.000 τ.μ. και 14.992 τ.μ.) ΣΑΑΚ
  • Αγρόκτημα Ανθής – αρ. 448α (8.178 τ.μ.) Α’ 1975
  • Αγρόκτημα Δάφνης – αρ. 125 και 153 (16.935 τ.μ. και 16.100 τ.μ.) ΣΑΑΚ

Πατήστε εδώ για να δείτε τις Διακηρύξεις, οι οποίες είναι αναρτημένες και στον πίνακα ανακοινώσεων της παραπάνω υπηρεσίας και στο Δημαρχείο του Δήμου Βισαλτίας στη Νιγρίτα. Περισσότερες πληροφορίες στο 23213 55177, 55100.

Από το Τμήμα Εποικισμού – Αναδασμού και Τοπογραφίας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σερρών ανακοινώθηκε ότι σχετικά με την πορεία έκδοσης των τίτλων του διενεργηθέντος και κυρωθέντος αναδασμού αγροκτήματος Νιγρίτας, έχει εκδοθεί τμήμα των τίτλων και συγκεκριμένα (με αλφαβητική σειρά) από το γράμμα Α-Γ και από το ΚΡ-Μ. Παρόλα αυτά δεν έχουν εκδοθεί όλοι οι τίτλοι που περικλείονται σε αυτά διότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις που αφορούν σε πατρώνυμα, μητρώνυμα ή και ονόματα συζύγων (προκειμένου για τις έγγαμες ή σε χηρεία γυναίκες ).

πατήστε εδώ για να δείτε κατάσταση 1 με τα ονόματα

πατήστε εδώ για να δείτε κατάσταση 2 με τα ονόματα

Από τον ΕΛΓΑ ανακοινώθηκε ότι οι παραγωγοί βερίκοκων, δαμάσκηνων, ροδάκινων και νεκταρινιών που υπέστησαν ζημιά από παγετό στις 4/4/2015, μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, μέχρι και 5/6/2015. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 508842.

Ο Α.Σ. Ε.Α.Σ. ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ κάνει γνωστό ότι δόθηκε παράταση μέχρι και 15/6/2015 σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μεταβολών όσον αφορά στη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το 2015.